KRESZ ABC; naprakész KRESZ szabályok böngészője

Kapcsolat

Név: Non-Stop Autós-Motoros Iskola
Cím: 1082, Bp. Üllői út 66.
        (A Klinikák Metróállomásnál)
Tel.: (06-1) 303-0483
Tel.: (06-30) 257-3294
E-mail: [email protected]
Térkép: Hol vagyunk?
Iroda: H-P: 8-18 óra, Szo: 8-12 óra


Navigáció

Keresés
56. § Mûszaki hiba

56. § Mûszaki hiba

(1) A vezetõ köteles a jármûvet - lehetõleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármû olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármû

a) kormányszerkezete,

b) üzemi fékberendezése,

c) összes féklámpája,

d) irányjelzõ berendezése, kivéve ha kézzel megfelelõ irányjelzés adható,

e) bal oldali elsõ vagy hátsó helyzetjelzõ lámpája, kivéve, ha a jármû kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelzõ ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthetõ.

(2) Az (1) bekezdésben említett hiba elhárításáig a jármûvel - a (3) bekezdésben említett esetet kivéve - közlekedni nem szabad.

(3) A közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyeztetõ mûszaki hiba esetében a jármûvel - fokozott óvatossággal, lehetõleg kis forgalmú úton és idõszakban - a legközelebbi olyan helyig szabad közlekedni, ahol a hiba elhárítható. Ha az ilyen mûszaki hiba autópályán vagy autóúton következik be, arról a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetõleg útkeresztezõdésben le kell térni.

(4) Ha a jármû sebességíró mûszere romlik el, a jármû a telephelyre való elsõ visszatérésig, de legfeljebb 24 órán át közlekedhet.

(5) Az elromlott jármûvet - lehetõség szerint - az úttesten kívül vagy olyan helyen kell elhelyezni, ahol a várakozás nem tilos. A jármûvet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között - az álló jármûvek kivilágítására vonatkozó szabályok szerint - ki kell világítani. Ha a vezetõ ezeknek a rendelkezéseknek eleget tenni nem tud (a jármû mozgásképtelen, világító berendezése romlott el stb.), mindent el kell követnie a közlekedés biztonságának megóvása érdekében.

(6) Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levõ elromlott gépjármûvet - kivéve a kétkerekû motorkerékpárt -, valamint mezõgazdasági vontatót, lassú jármûvet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelzõ háromszöggel meg kell jelölni. Az elakadást jelzõ háromszöget a jármû mögött úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott jármûvet a többi jármû vezetõje kellõ távolságból észlelhesse. Az elromlott jármûvet elakadást jelzõ háromszöggel lakott területen is meg szabad jelölni.

(7) Az úttesten levõ elromlott jármûvet az elakadást jelzõ háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali elsõ és hátsó irányjelzõjének egyidejû mûködtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelzõ lámpával.


A lap tetejére

Elsõsegély vizsga és tanfolyam