KRESZ ABC; naprakész KRESZ szabályok böngészője

Kapcsolat

Név: Non-Stop Autós-Motoros Iskola
Cím: 1082, Bp. Üllői út 66.
        (A Klinikák Metróállomásnál)
Tel.: (06-1) 303-0483
Tel.: (06-30) 257-3294
E-mail: [email protected]
Térkép: Hol vagyunk?
Iroda: H-P: 8-18 óra, Szo: 8-12 óra


Navigáció

Keresés
37. § Közlekedés autópályán és autóúton

37. § Közlekedés autópályán és autóúton

(1) Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az elõjelzõ táblától kezdõdõen) csak olyan gépjármûvel, illetõleg gépjármûbõl és pótkocsiból álló jármûszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármû közlekedése tilos.

(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkezõ autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

(3) Tilos

a) autópályára és autóútra út menti ingatlanról, valamint útnak nem minõsülõ más területrõl ráhajtani, illetõleg oda behajtani;

b) autópályán és autóúton hátramenetet végezni, megfordulni és az úttesteket elválasztó sávra ráhajtani.

(4) Autópálya és autóút úttestjén - a forgalmi okból szükséges megállást kivéve - megállni tilos. Tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha:

a) mûszaki meghibásodás miatt a jármû továbbhaladásra képtelen;

b) a jármû a forgalmat ellenõrzi;

c) a jármû útfenntartást, úttisztítást végez;

d) a jármû, a továbbhaladásra képtelen jármû elszállítását vagy a mûszaki meghibásodásának elhárítását végzi;

e) a jármû a megkülönböztetõ jelzést adó berendezését mûködtetik.

(5) A leállósávon - ha a közúti jelzésekbõl más nem következik - csak a b)-e) pontban meghatározott jármûvek és a forgalmi sávokban folyamatosan haladó jármûvek közé besorolni kívánó jármûvek haladhatnak. A leállósávon álló, a forgalmat ellenõrzõ jármûvet úgy kell elhelyezni, hogy az kellõ távolságból észlelhetõ legyen. A leállósáv igénybevételére jogosultaknak a feladatuk ellátását követõen a lehetõ legrövidebb idõn belül el kell hagyniuk a leállósávot.

(6) Tilos elõzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkezõ autópályán és autóúton - 6 és 22 óra között - a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegû tehergépkocsival, vontatóval, valamint e jármûbõl és pótkocsiból álló jármûszerelvénnyel.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott elõzési tilalom esetén a tilalom hatálya alá tartozó jármûveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy - az abban meghatározott elõzési tilalom hatálya alá tartozó - jármûszerelvény biztonságosan besorolhasson.


A lap tetejére

Elsõsegély vizsga és tanfolyam