KRESZ ABC; naprakész KRESZ szabályok böngészője

Kapcsolat

Név: Non-Stop Autós-Motoros Iskola
Cím: 1082, Bp. Üllői út 66.
        (A Klinikák Metróállomásnál)
Tel.: (06-1) 303-0483
Tel.: (06-30) 257-3294
E-mail: [email protected]
Térkép: Hol vagyunk?
Iroda: H-P: 8-18 óra, Szo: 8-12 óra


Navigáció

Keresés
20. § Egyéb közúti jelzések

20. § Egyéb közúti jelzések

(1) A járda (járdasziget) szélén levõ fekete-fehér színû lánc-, illetõleg csõkorlát vagy más hasonló berendezés azt jelzi, hogy a gyalogosnak az úttestre lépnie tilos.

(2) Az út kanyarulatát - veszélyes útkanyarulatban a veszélyt jelzõ táblán felül - az útkanyarulatban elhelyezett olyan tábla is jelezheti, amelyen nyíl alakú fekete-fehér vagy piros-fehér sávok mutatnak a továbbhaladás irányába (159., 159/a. ábra).

159. ábra

159/a. ábra

(3) Az úttestnek, illetõleg az úttest egy részének a lezárását piros-fehér színû korlát, továbbá nyíl alakban vagy ferdén sávozott tábla, terelõfüzér vagy terelõbóják, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetében ezen felül folyamatos piros vagy villogó sárga fényt adó lámpák is jelzik.

(4) A fekete-fehér színû sorompó azt jelzi, hogy a lezárt területre engedély nélkül behajtani tilos.

(5) Négyszögletû fekete alapon fehér számértéket feltüntetõ jelzés azt a sebességet (km/órában) jelzi, amellyel forgalomirányító fényjelzõ készülékek elõtt az egyenletes haladás érdekében közlekedni célszerû (160. ábra).

160. ábra

(6) "Gyermekszállítás" (160/a. ábra): a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármû környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet. Az így megjelölt, az úttesten álló autóbuszt - a gyermekek be- és kiszállásának az autóbusz mindkét oldali elsõ és hátsó irányjelzõjének egyidejû mûködtetésével jelzett idõtartamában - kikerülni vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad.

160/a. ábra


A lap tetejére

Elsõsegély vizsga és tanfolyam